Human Fly

För något knappt år sen bläddrade jag i ett nummer av någon av de båda nordiska tatueringstidningarna, och till min förvåning fann jag något som intresserade mig. Vanligtvis finns tyvärr inte mycket matnyttigt att hämta i tidningarna. Det redaktionella innehållet handlar mer om halvnakna tjejer, bilar, gamla rockalbum och stereotypa punk- eller rockabillyakter, än om tatuerare, tatueringar och tatueringsbranschen. När det väl handlar om dessa tre saker så är det ovanligt att man blir överraskad. I intervjuerna svarar tatuerare unisont precis som alla andra alltid gör, på samma ständigt återkommande frågor. Djupare analyser och insikter är allestädes frånvarande. Tatueringarna de visar har man sett förut, gjorda bättre av andra – nämligen de som gjort tatueringarna alla andra skamlöst kopierar. Inspiration är fint men förrädiskt. Många tatuerare hamnar i situationer där hon/han väljer den enkla vägen ut och repeterar andras stil som om den vore sin egen.

I just denna tidning fanns alltså hur som helst något av intresse. ”Human Fly” kallar sig en tatuerare som, i alla fall så långt jag ännu kunnat utröna, har ett eget bildspråk och en egen agenda i sitt skapande. Hans arbeten är varierade och förlitar sig inte på upprepningar. Human Fly har heller inte hypats upp i tidningar och på mässor runt hela jorden, utan står på egna meriter. Han är klart inspirerad av många andra utövare, men förvaltar sina källor väl och tycks för det mesta ge sitt yttersta i såväl design som teknik. Jag är imponerad och har funderat ett tag nu på att kontakta honom för att se om han kanske har tid att tatuera mig någon gång framöver. När jag häromveckan fick anledning att besöka Inkbashs hemsida såg jag att han faktiskt var i Stockholm och arbetade på mässan. Lite förargligt missade jag alltså nyss en utmärkt chans att ta kontakt med honom. Jag rekommenderar ett besök på hans hemsida där ni kan läsa mer om karln, och se hans arbeten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *