SRT

Efter en del övervägande har så alla tre i studion ansökt om medlemskap i SRT. För er som inte känner till SRT, så är det en intresseorganisation för tatueringsbranschen ”med syftet att arbeta för branschens bästa såväl som för kundernas trygghet.” Förkortningen står för Sveriges Registrerade Tatuerare, och denna ideella förening är sprungen ur resterna av en äldre nu nedlagd förening som gick under förkortningen SPT, vilket i sin tur stod för Sveriges Professionella Tatuerare. Mycket har sagts om den gamla föreningen, och efter att ha hört många olika åsikter om, och erfarenheter av, dess metoder och principer (vilka verkade handla mer om protektionistiskt propagerande och agerande än professionalism) så är jag glad att denna äntligen ersatts av den något modernare och öppnare sammanslutning vi nu sökt medlemskap i. Utan att för den skull någonsin varit medlem i SPT, alltså den snäva moderföreningen, har jag har bland annat i min ägo en kopia av det ”lärlingsavtal” man använde sig av i sin organisation. Det är ett av de underligaste utformade avtal jag någonsin sett. Flera av dess punkter skulle jag tro strider mot allmän svensk lagstifting och kan aldrig ha besiktats av en jurist. Nu är ju den gamla föreningen ett minne blott, och jag hoppas att den nya organisationen får ett brett fäste i yrkeskåren och ger branschen den ryggrad den behöver. Man kan ju alltid hoppas att den också öppnar upp för en lite mer nyanserad debatt (en debatt över huvud taget) och börjar lösa upp den fega och tysta fiskstimsmentalitet och jantelag som präglar skrået.

7 svar på “SRT”

  1. Japp, mycket spännande. Jag tror det kommer gå bra den här gången. Förutsättningarna verkar goda och intitiativtagarna engagerade. Det ska visst snart vara årsmöte – hoppas innerligt det blir mer möte än en ursäkt för festande. Personligen kommer jag, åtminstone tills vidare, inte vara aktiv medlem, utan hålla mig passiv. Jag har inte den tid över som krävs (eller åtminstone borde avsättas) för att tillräckligt engagera mig i dess verksamhetsplan. Jag kommer rapportera om dess utveckling, var så säker.

  2. Jodå Rickard, men det är ju två skilda saker. Föreningen SRT ska väl så vitt jag kan förstå arbeta för branschen som helhet, i frågor som rör eller påverkar hela skrået, det vill säga i situationer där min/vår standard i studion varken gör från eller till. Exempelvis i frågan om lagstiftningar och förordningar, på statlig eller central europeisk nivå, som kan påverka möjligheterna att utöva vårt yrke. Vidare kan organisationen vara språkrör för branschen gentemot till exempel media när dessa vill ha saklig information. För att ta upp några exempel.

  3. Som sagt, det ska bli spännande o se om SRT utvecklar sig o blir större, bättre o mer handlingskraftig som branschorganisation än SPT..

    Jag har gamla, nära tatueringsvänner som har sådan dålig erfarenhet av SPT, o dessa erfarenheter klingar fortfarande ganska färska när man läser om SRT.

    Men självklart hoppas jag att SRT kommer att bli nåt bra för alla studios (och för alla andra) som väljer att de ska jobba för tatueringsskråets bästa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *