Tattooexpo GBG, efterbörden

Förra veckan ringde Buddha (det vill säga arrangören av Tattooexpo Malmö/Göteborg/Värmland) mig för att ursäkta det låga besökarantalet på årets upplaga av Göteborgsmässan. Innan vårt samtal hade han ringt alla utställande butiker och piercingstudios, och var alltså således just i tagen att höra av sig till de utställande tatuerare som arbetade på tillställningen. Buddha bekräftade alltså min – och alla andras – misstanke att årets  mässa var något av en flopp om man ser till antalet betalande besökare. Vi hade ett förhållandevis långt samtal om vilka anledningarna till det dåliga resultatet kunde vara och jag vågar säga att vi var överens om att det i första hand, eller åtminstone till övervägande del, berodde på mässans geografiska läge. Ett industriområde i Västra Frölunda känns helt enkelt inte särskilt attraktivt, i alla fall inte för invånare i Göteborg. Det är fler som dragit denna slutsats. Alla jag talat med om saken har konstaterat samma sak.

Givetvis finns även andra anledningar till varför publiken uteblir; också detta talade vi kring. Jag förklarade precis vad jag tycker om tatueringsmässornas nuvarande tillstånd: de har gått i stå. Mässorna är  förlegna och har inget nytt att erbjuda besökarna. Har man sett en mässa har man sett alla. Visst kommer det en del långväga tatuerare till mässorna för att visa upp sina alster och sitt kunnande. Problemet med att förlita sig på denna klena tröst är att tatueringsmässor om sanningen ska fram inte är ett särskilt bra forum för att studie av konst/tatueringar. Idag är internet ett mycket enklare, lugnare, billigare och mer utförligt sätt att studera skickliga  tatuerares verk och karriärer. Visst kan besökare få en chans att samtala med tatuerare vars jobb de aspirerar på att få bära, men i ärlighetens namn så är den stökiga miljön och det faktum att alla tatuerare förväntas sitta och arbeta för att besökare ska ha något att se på väldigt mycket i vägen för konstruktiva samtal och förfrågningar.

Vidare så sammanfattade jag i korthet för Buddha vad jag anser om tävlingar och hur mässorna alldeles för mycket kretsar kring dessa. Jag föreslog en del alternativ som i huvudsak handlar om att vid givna tidpunkter ställa ut utvalda tatuerare och/eller tatueringar, möjligen sorterade efter teman eller stilar. En positiv sak som framkom under samtalet var att även Buddha, efter alla dessa år, kommit till insikt att de ständigt återkommande Fakirföreställningarna är hopplöst pasé och uttjatade.

Avslutningsvis lovade jag att diskutera med mina kollegor vad som kan göras för att styra upp intresset för tatueringsmässor i framtiden, vilket jag också ämnar göra. Jag ska gladeligen ha kontakt med Buddha i framtiden för att dryfta mina tankar och åsikter kring det hela. Kanske kan Buddhas faktiskt uppriktiga ödmjukhet kring ”nederlaget” i slutändan resultera i ett lyft för hans mässor.

Eventuella resultat av diskussioner med kollegor, och mina egna funderingar, ska jag försöka omskriva regelbundet här på bloggen. Jag tar gärna emot eventuella kommentarer och förslag på hur Ni skulle vilja att tatureingsmässorna utvecklas för att upprätthålla eller återvinna Ert intresse av dem. Jag lovar också att vidarebefordra alla eventuella förslag och ideer till Buddha så att han kan ta till sig av dem. Ni är välkomna att kommentera direkt här i bloggen, i anslutning till detta och andra inlägg rörande mässor, eller genom att maila mig på min studioadress som går att hitta på vår hemsida.

Avslutningsvis vill jag lobba för ett par större inlägg jag håller på att förbereda, med foton av såväl avslutade som pågående projekt, som kommer komma upp inom kort. Även en uppdatering av mitt permanenta galleri på hemsidan är på gång. Jag håller som bäst på att försöka få in diverse kunder för en sista fotografering av utläkta tatueringar.

Söndag på Tattooexpo GBG

Söndag här på mässan och jag kom hit för en halvtimma sedan. Det är glest med besökare; typiskt för söndagar. Sista fakirshowen äger rum klockan 17, och sen lär här vara stendött. Ja, ni läste rätt. Det var givetvis en fakirshow på även denna mässa. Varför arrangörerna envisas med dessa självplågare år ut och år in är en gåta för mig. Exakt vilken bild av branschen är det de vill lyfta fram; vad har krokar i kroppen med tatueringskonst att göra? Jag tycker det vore roligare om de tog in någon från teveshop som kunde dema lite dammsugarmunstycken och magiska motoroljor. Det hade varit ganska skoj att beskåda till skillnad från fakirerna som kör samma show om och om igen. Det finns bara så många sätt att göra sig illa på utan att stryka med, eller offra kroppsdelar permanent. Jag tror de har visat upp alla vid det här laget. Om en timma börjar vi packa ihop båset. Välkomna allihop till våra lugna, välutrustade och rena butiker. Vi öppnar åter på tisdag som vanligt.

Update med bilder

Nu har jag avslutat den här mässans enda jobb för min del, samt fått i mig en pizza. Lokalens ganska väl tilltagna storlek gör det svårt att avgöra exakt hur mycket eller lite besökare det är här. Det känns som att det är få besökare villet inte forvånar mig med tanke på det fina vädret ute. Nyss rullade också de obligatoriska västarna in i kortege… Så klart. Antalet tävlande i varje kategori har varit föredömligt lågt dessutom 😉 Ca 4-5 i varje ”gren” får anses mycket lågt. Jag såg motivet Heidi Hay vann ”Best Big One” med. Det var väldigt vackert.
Nåväl, jag knäppte några få bilder i morse. Jag återkommer.

Mässan, dag 2

Gårdagen var slapp för min del. Jag och Marika samtalade lite med Buddha om den nya lokalen och vädrade våra åsikter om den och han verkade angelägen om att ta emot våra intryck och tankar. Gårdagen var inte särdeles välbesökt så vitt jag kunde se. Exakt hur det nya läget i Västra Frölunda påverkar publiktillströmningen lär visa sig idag Lördag, som alltid brukar vara den folktätaste dagen på vilken mässa som helst.

Själv ska jag arbeta lite på kund under tidig förmiddag innan jag lämnar arbetsplatsen åter till Marcus och hans klienter. Ska försöka ta lite foton senare och publicera här, för utomsocknes och de som inte ids eller orkar åka ut till mässan.

Tattooexpo – lokalen

Nu har mässan varit öppen i två timmar. I bakgrunden runt hörnet från baren där jag sitter hör jag den ”vanliga” konferencieren – ni som vet vem, vet vem 🙂 – presentera juryn, och sen första tävlingen. Best Small One, om jag inte hör fel.
Buddhas och Petras mässa har i år bytt lokal ännu en gång. Första tre åren låg mässan centralt vid järntorget för att sedan huseras ett par år på Eriksberg, Norra Älvstranden. Nu har mässan åter tvingats flytta, denna gång till Västra Frölunda och en gammal nedlagd kakel- och badrumsutställningslokal som gjorts om till eventhall. Adressen är Lergöksgatan 8, och lokalen har fantasilöst nog döpts till Studio 8. Mitt först intryck är att det mest ser ut som att de slängt ut badkaren och snickrat upp ett par extra toaletter. Jag misstänker att mer jobb ska göras på lokalen vad det lider. Så vitt jag förstår så är det här första gången lokalen används för en tillställning. Lokalen har vad som krävs för ändamålet, men saknar särskilda pluspoäng, och har ingen vidare charm i dagsläget. Dessutom måste jag i ärlighetens namn säga att läget känns väl ”off”. Och just nu är det ganska kyligt här. Men som sagt, paktiskt verkar den kunna leva upp till kraven man kan, och bör, ställa på en tatueringsmässa.
Inga besökare här att tala om än, men så har väl de flesta Göteborgarna just slutat jobba. Imorgon kommer (förhoppningsvis) de långväga besökarna.
Cammi från Barbarella slog sig just ned bredvid oss, och det var det inte alls Best Small One som delades ut berättade hon, utan Best booth. Tydligen vann vi. Det känns ju bra, eftersom det i princip är det enda priset som känns värt något 😉 Emil var tydligen alert nog att hämta priset. Vi hörde inget härifrån baren. Jag ber att få återkomma snart igen. Klart slut.

Tatueringsmässa i Göteborg

Tattooexpo 2009 i Göteborg öppnar om en halvtimma. Med teknikens under tänker jag försöka rapportera här på bloggen med hjälp av endast min iPhone. Det verkar som om det ska fungera relativt smärtfritt 🙂 Inläggens längder kommer av nöd anpassas (till det kortare) då det av förklarliga anledningar är lite meckigare att skriva på en mobil än en dator. Även om det här skrivs med förvånad enkelhet.
För praktisk info angående mässan rekomenderas ett besök på dess hemsida: www

Nu håller jag tummarna att detta fungerar som jag tänkt. Om så är faller återkommer jag snart.