Vad håller tatuerarna på med egentligen, eller Laser – en fortsättning

Det var ett tag sedan jag skrev något här i bloggen. Anledningen är helt enkelt att jag saknat uppslag, och i viss mån tid. Jag har, som jag tidigare påpekat, inte för avsikt att skriva bara för sakens skull, utan endast om jag faktiskt har något att berätta eller rapportera om; något som dessutom potentiellt är av intresse för läsarna, och inte bara navelskådande för mig själv. Till helgen vankas det dock mässa här i Göteborg, och jag räknar med att få en del uppslag inför och under denna tillställning, så håll utkik 🙂

Senaste tiden har jag från kunder hört allt fler historier om onödiga och ödesdigra misstag begångna av kollegor i andra studios. Visst har man alltid med jämna mellanrum hört om intatuerade felstavade ord, men i ett par veckor nu har det nästan varit en kund om dagen som velat delge oss sina skräckhistorier. Det värsta är inte heller det faktum att ord stavats fel, utan minst lika illa är hur de drabbade funnit sig behandlade av sina tatuerare då misstagen uppdagats. Flertalet har mötts av en för mig obegriplig oförståelse, och en inte vidare hjälpsam, eller för den skull ångerfull, inställning. Nu pratar jag givetvis om fall där det uppenbart är tatuerarna i fråga som begått misstagen genom att inte hålla sig till de uppgivna och korrekta stavningarna. I många fall har utövaren i efterhand erbjudit sig att med diverse gamla ”patentlösningar” avlägsna sina begångna misstag. Dessa metoder är i regel liktydiga med att tatuera sönder den drabbade huden, inte sällan medelst en syra eller annan tveksam substans. Jag har aldrig sett en framgångsrik behandling av detta slag. Oftast finns mycket bläck kvar även efter upprepade behandlingar. Enda skillnaden är då att huden också för alltid är kraftigt ärrad. I själva verket handlar det om att tatueraren tillfälligt vill invagga den skärrade kunden i en falsk förhoppning om att misstaget kan korrigeras, för att på så sätt lätta den tryckta stämning som uppstår mellan tatuerare och kund som hamnat i denna ställning. Jag kan inte för mitt liv tro att någon tatuerare på allvar menar att de kommer kunna avlägsna ett stavfel på detta sätt. Nej, dessa pseudobehandlingar handlar om att döva sitt eget dåliga samvete (i den mån tatueraren faktiskt har ett samvete) och/eller den drabbade kundens chock.

Flera kunder uppger också att de inte fått några pengar tillbaks trots att felet som begåtts varit tatuerarens. I vissa fall har kunderna erbjudits en coverup för att dölja misstagen, men endast mot kompletterande betalning. Förvisso har kunden föga möjlighet att juridiskt sett få rätt i en sådan situation, då avtalet mellan parterna ingåtts på egen risk. För egen del så anser jag dock att tatuerare som begår oåterkalleliga misstag borde skämmas så till den grad att han eller hon omedelbart betalar tillbaks debiterad kostnad, och till rimlig nivå kompenserar för samma misstag genom att erbjuda sig att övertäcka felet i fråga, eller att tatuera något annat som ”plåster på såren”. Men jag kan ju bara tala för mig, och hur jag skulle känna i en dylik situation.

Det här handlar alltså inte om gamla skrönor, utan förstahandsupplevelser från nutiden. Jag vill också påpeka att jag också omtalar fel som faktiskt begåtts av tatuerare, då de inte håller sig till den stavning som kunden lämnat in som förlaga. Det är skrämmande många kunder som själv kommer med felaktiga stavningar och eller grammatiska underligheter – i regel på Engelska eller andra på egen hand inlärda språk. För sådana misstag lastar jag inga kollegor, även om jag anser att det man bör göra allt man kan för att själv hjälpa kunden med  korrektheten i en text. Att göra något så enkelt som att googla en text hjälper i regel till för att undvika onödiga misstag. För även om det inte är tatueraren själv som ligger bakom ett stavfel, så är det givetvis roligare för denna att ha 100% nöjda kunder som tycker om sina tatueringar.

Vad som fick mig att skriva det här inlägget var (förutom ovan nämnda skräckhistorier från besökare till studion) ett epostmeddelande från en återförsäljare av laserutrustning. I något som jag utgår från är ett öppet erbjudande till alla yrkesmässiga tatueringsutövare uppmanar leverantören mig att

Upptäck[a] fördelarna med en egen Q-switchad laser på [min] studio:

Blek tatueringar före cover-ups
Avlägsna oönskade tatueringar
Rätta till egna och andras misstag

Där har vi det. Rätta till mina egna misstag? Tatuerarna suddgummi? Själv föredrar jag att undvika misstagen från början. Och om jag, mot allt jag står för, skulle begå ett misstag (ingen är perfekt), så vill jag känna att jag ångrar det. Innerligt. Det ska inte bara vara att ta fram lasern, eller – gud förbjude – saltsyran.

Arbeten i Februari; del 3 – Det andra

Ja, så till de sista fotona. Det här är alltså ett urval av jobb utförda i Februari, som inte faller under de tidigare kategorierna ”damer” eller ”växter”.

01mars0925Esme har varit hos mig för sin andra sittning på bröstet. Vi är ute efter en typsik mexikansk känsla – Esme har tidigare gjort en madonna på hela ena smalbenet hos mig – men jag har samtidigt ansträngt mig för att försöka ge motivet en egen touch för att inte försvinna in i den mängd mexikanska skallar som gjorts och setts i tidningar och på kroppar. Temat för motivet är klassiskt: ”De dödas dag”, alltså den Mexikanska högtid i anslutning till Alla Helgons dag, varpå man högtidhåller sina avlidna nära och kära. Förutom blodet i timglaset kommer vi stänka en del ”blod” runt de centrala delarna av motivet. Fjädrarna bakom och ovanför skallarna ska skimra som riktiga tuppfjädrar när vi väl är klara.

01mars0917

Jag har tidigare tatuerat Hannas vänstra vad (som för övrigt är en coverup). Uppdraget den här gången är att i någon mån matcha och väga upp hennes högra vad mot den vänstra med utgångspunkt i hennes önskan att få en MyLP och ett fälgkors med i motivet.

 

 

 

 

01mars091601mars091501mars091401mars0913Anders har nyss fått sin son till världen. Kort därefter anslutade vi det här arbetet som påbörjades för något halvår sedan och som i någon mån ska kommemorera tillkomsten av den nya familjemedlemmen.

 

 

01mars091101mars0912Niclas hade en egen skiss med sig som jag använde som riktlinje när vi skissade upp hans motiv. Jag tror inte att jag behäver gå in i detaljer för att ange bakgrunden till motivet; texten säger det mesta. Ett par timmar till, och sen är detta motiv klart.

 

 

 

 

01mars091Micke och Nina känner jag sedan länge. Här i min blogg är Micke mer känd som Forss. De gifte sig med varandra för ett år sedan. För att visualisera sina äktenskapliga band bad de mig, utifrån några referenser de mailade mig, att teckna och tatuera varsitt lås åt dem. Jag förslog att låsen skulle skilja sig något åt fast fortfarande vara ett uppenbart ”par”, men att bådas nyckelpar skulle vara likadana. Förslaget gillades, och här intill syns resultatet strax efter avslutat jobb.

 

 

 

01mars092601mars092701mars0928Rahm gillar Lucasarts gamla peka och klicka äventyr. Det gör även jag, så när han dök upp på invigningsdagen av vår nya lokal i November förra året och ville boka en tid för en överarm tillägnad allas vår ”odöda favoritpirat” LeChuck så var det bara att boka arbetet med en gång. Scenen kommer ljussättas dramatiskt med glödande sken, långa reflexer och djupa skuggor.

 

 

 

01mars093501mars093401mars093301mars0932Jonas arm har varit med här i bloggen flera gånger förut, så jag skriver inte mer om den nu, annat än att vi börjar bli helt klara. En sittning till för de sista lämnade ytorna och lite finputsande. Sen är det dags för Jonas nästa, mycket spännande projekt: Ett stadssceneri över hela bröstet.

 

 

 

01mars094501mars094601mars094701mars094801mars0949Det har dröjt länge för mig att få upp alla dessa foton. Det kan jag konstatera nu när jag ser i mitt schema att Anton redan i veckan ska komma för sin nästa sittning. Här är i alla fall resultatet efter förra omgången. Underarmen är ett kollage av saker Anton vill ha med i sin tatuering, som jag sedan har skissat ihop i samråd med honom. Jag får alltså anledning att snart visa nya bilder från den stundande sittningen.

Jag har även passat på att uppdatera mitt galleri på hemsidan med några färdiga jobb. Flera av de senaste publiceringarna här på bloggen är också av färdiga tatueringar.  Jag föredrar dock att lägga upp foton av utläkta jobb på hemsidan och väntar därför i regel tills mina kunder kommer tillbaks för slutgiltiga foton. Jag anser att detta ger en mycket rättvisare och ärligare blid av arbetenas kvalitet, särskilt med avsikt på färgmättnad. Många hemsidor jag ser väljer att företrädelsevis lägga upp foton av nygjorda ej utläkta tatueringar som, när jag senare ser dem i levande livet, inte alls lever upp till de foton som publicerats på hemisdor, i forum och fysiska album. Det är ett lätt sätt att komma undan med snabbare färgläggning och ändå få skinande färgresultat i sina olika fotoalbum.

Arbeten i Februari; del 2 – Växter och natur

På sistone har efterfrågan på motiv föreställande blommor och växtornamentik ökant märkbart, i alla fall för min del. Jag har inget emot det, då det passar min nuvarande riktning bra, och eftersom jag förösker at kontinuerligt utveckla nya renderingar av snarlika motiv. Jag hoppas dock att fokus snart skiftar från liljor, körsbärblommor och rosor till andra mindre exploaterade växtmotiv. Jag vill absolut inget ont säga om dessa fina blommor, men det finns ju så otroligt många andra arter vid sidan av dessa att studera och förkovra sig . Jag sätter gladeligen tänderna och nålarna i eventuella andra önskemål som aspirerande klienter kan tänkas formulera.

Nåväl, till projeken i fråga.

01mars09401mars093Först ut får bli Anders regnskogstema. Jag planerade detta motiv i huvudet långt innan jag satte mig ned för att skissa upp projektet. Redan när Anders formulerade sin idé om ett regnskogstema över ena sidan av överkroppen visualiserade jag mig ett motiv med en förgrund, en bakgrund, och en lite diffus mellannivå – något ur fokus – gärna med ett vattentema, exemplevis ett vattenfall. Tänkt, sagt och gjort. Resultatet ska förhoppningsvis bli en glänta omgiven av ett fallande vatten, med en öppning i bakgrundens krontak som blottar en vidsträckt och kullig regnskog. Det är upp till bevis antar jag. Projektet kommer följas upp regelbundet här på bloggen.

 

01mars0924Susannas tatuering är egentligen titeln på en bok av Bret Easton Ellis. Vid sidorna av texten ville hon ha varsin ros på höftbenen; enkelt och effektfullt.

 

01mars094301mars094401mars0942Carlolinas tatuering har varit uppe här i bloggen flera gånger nu, så jag säger inte så mycket mer än att nästa steg i projektet blir att färglägga röda glödande toner i askpartierna/virvlarna i på ryggens nedre hälft.

 

 

 

 

01mars095001mars095101mars0952Linas överarm är nu klar. Så fort hon kommer in för foton av den utläkta tatueringen kommer jag lägga upp dessa i mitt galleri på vår hemsida.

 

 

 

 

 

img_0155
Före
Före
Före
Samma sak gäller för Millies coverup som blev klar igår. Millie kom till oss med några tassavtryck på framsidan av höften och en klassisk svanktribal med en ros. Hon önskade få dessa  gamla motiv överäckta med ett blomsterarrangemang av liljor i gråskala med några tillhörande fjärilar. Den som vill studera skillnaden på nygjorda gråskalor och utläkta dito kan jämföra framsidan av moitvet (läkt) med baksidan (nygjort).

04mars09b104mars09204mars09304mars09404mars095

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04mars09704mars096Jag har också hunnit med ytterligare en sittning på Nora; nästa gång ska vi göra klart blommorna och även mörka ned barken något.

Nästa inlägg kommer innehålla resten av senaste tidens arbeten, dvs de som inte faller under kategorierna damer eller natur.

Arbeten i Februari; del 1 – Damer

Det har blivit en del foton sista tiden, och för att dessa inte ska resultera i ett enda tungt inlägg – och jag inte somna framför min dator – delar jag upp mina ansamlade bilderna i ett par eller tre inlägg. Idag lägger jag upp foton med det temat ”damer”. Något jobb är mer provocerande än än andra, men den gemensamma nämnaren är alltså att projekten på ett eller annat sätt inkorporerar och kretsar kring en kvinna av något slag; pinup, madonna eller mitt emellan.

01mars092001mars091901mars0920Först ut har vi vad jag och Matthias numera döpt ”En studie i snusk och krom.” Tatueringen startades för ett drygt halvår sedan, och först nu har vi alltså fortsatt projektet. Matthias direktiv var rättframt nog ”dirty” kvinna; samt att motivet skulle inkorporera en chevrroletfront från 1900-talets första hälft. Sagt och gjort. Bilen ska förutom detaljerna i krom gå i klassisk mörkgrönt, och tjejens något yviga hår ska antagligen göras ljust för skarp kontrast mot kläder och plåt.

 

01mars09701mars09801mars09901mars09501mars096Fredrik vill ha ett motiv som inkluderar sitt band Targetpoint´s ”maskot”; en uppenbart Tank-girl inspirerad karaktär. Jag skissade upp det här för ett tag sedan, och så långt är det ni ser på fotona här det som är klart.

 

 

 

01mars092I mitt förra inlägg visade jag ett foto av en skiss inför Tanjas första tatuering. Tanja har arbetat många år inom restaurang som servitris. Hennes val av tema för sin pinuppa var därför enkelt. Eftersom Tanja är ett hängivet GAIS-fan kommer drinken, som en homage till laget, att vara grön och svart i tre lager om varandra. Maneret för detta jobb lutar mer åt en realsitisk rendering (med förlagor i klassisk pinupkonst från mitten av 1900-talet) i kontrast till exempelvis Matthias pinuppa ovan, där jag anlagt en betydligt mer modern och serieaktig stil.

 

 

01mars093001mars092901mars0931Karl heter en ung och mycket trevlig man som sköter Göteborgs idag mest spännande kök. Sedan ett drygt år har han med hjälp av sin livspartner Sanga och sina anställda drivit sin sushirestaurang Dozo i Skår, en inrättning som tar respekten för råvaror på stort allvar. Förutom utsökt tillredd och noga utvald fisk serverar Dozo också varmrätter med Asiatiska influenser i allmänhet, och Japanska inslag i synnerhet. Karls inrättning blev också rättvist belönad för sina kulinariska insatser då han nyligen mottog utnämningen Årets KrogNöjesguidens årliga stadsprisgala.

För Karls underarm har jag designat ett motiv med lång tradition inom västerländskt tatuerande; en ”zigenardam”. Motivet är utfört med en något modernare air, men jag har ändå försökt att behålla och respektera vissa av de traditionella dragen i detta klassiska motiv.

01mars094101mars094001mars093901mars093801mars093701mars0936Johans gamla tatueringar på ena armen har jag täckt över för länge sedan, men nu håller vi som bäst på att rensa upp röran på hans andra arm. Jag orkar inte leta upp ”före”-bilderna för detta projekt just nu, men som ni kan se på de ofärdiga delarna så finns det en hel del gammalt skräp där som jag planerat att täcka över med detta starkt Mexikoinfluerade motiv. Även under de avslutade delarna finns en hel del gamla tatueringar som nu försvunnit. När vi kommit lite längre ska jag se till att också hitta och publicera bilder på det vi täckt över.

01mars092101mars092201mars0923Sist ut är kanske inte riktigt en dam, men väl en ung flicka. Björn vill ha en arm med motiv från Alice i underlandet, och han vill att tatueringarna i längsta möjliga mån ska vara identiska med de illustrationer som ursprungligen  funnits med i orginalupplagan av detta verk. Oftast är jag restriktiv med exakta återgivningar av andra verk, men ibland antar jag utmaningen, och dessa etsningar är sanneligen inget annat än rena utmaningar. I ett försök att återskapa samma känsla som i de ursprungliga illustratinerna har jag använt tunna linjenålar för att lägga konturer, texturer och kontraster, varpå jag sedan följt upp med mer traditionell tatueringsgråskala, i lätta lager, för att göra motivet beständigt och framtidssäkert. Ett annat drag för att försäkra tatueringen från att bli ett gytter i framtiden har varit att dra ned på antalet linjestreck så att dessa inte rikserar att flyta ihop när tiden tar ut sin rätt på hud och tatuering. Därav också behovet av kompletterande rena gråskalor för att få fram djup i bilder där tillräckligt många linjer inte kan läggas jämte varandra.

Imorgon tänker jag fortsätta med ett antal motiv som sprungit ur växt- och naturförlagor respektive dito teman.